04 mars 2008

Stranda Bygdalag Årsmelding 2007

Styret i 2007:
Leder - Thorleif Rødland
Nestleder - Oddvar Øvreås
Kasserer - Kamilla Ro
Sekretær - Helga Bjørge
Styremedlem - Natalya Guslyakova
Styremedlem - Kjell Harald Nedreås
Vararepresentant - Stein Veland
Vararepresentant - Agnes Olaussen

Styret har hatt 8 styremøter. Det meste av arbeidet har vært knyttet til bygdelagets arrangementer som påskebasar, Jonsok, korgfest, Strandamarsjen, fakkeltog, bygdevandring og bygdekveld.

Aktiviteter i styreperioden:

Påskebasaren
Som tidligere år, serverte vi rømmegrøt og pølser. Det ble stort frammøte og nær 43.000 kroner i overskudd.

Strandamarsjen
Marsjen ble i år som i fjor arrangert i juni. I år gikk gratisbussen fra Toft og til Høgdane. Det var brukbart vær, godt frammøte og trekking av premier på toppen.

Jonsok
Tradisjonen tro laget vi stort palle-bål på Nesbøkaien med fellesgrill og fiskekonkurranse. Nyinnkjøpt bærbart musikkanlegg sørget for den rette lydstemningen. Godt frammøte.

Bygdevandring
Bygdevandringen i juni, gikk fra Rød til Askelandsvåg, via bauta på Balen, løen til Edvard Askeland, Einar Helland og hans kjeller-museum, Trygve Askeland og hans skomakerverksted og redskapsmuseum. Gratis betasuppe ble servert i de oppussete lokalene til gamle-meieriet på Askeland. Rekordstort frammøte: 70 – 80 personer.

Bygdekveld
Omkring 80 møtte på bygdekvelden som ble ledet av Nils Einestrand. Birger Rongved, Finn Stedal og Ola Seljelid underholdt med trekkspillmusikk, og sang. Tonje og Ane sang jazz. Kirsten Helgesen og Inger Britt Holsen underholdt med sanger fra Bethania og Filadelfia. Bygdelaget serverte varm gryterett og senere kaffe og kaker. Arrangementet var alkoholfritt.

Korgfest
Som året før valgte vi å ha korgfesten i februar (2008). Omkring 35 deltok og det var vesentlig færre enn i fjor, men omtrent det samme som året før. Orkester Rex spilte til dans og hadde i år laget en vellykket sangkonkurranse. Rickard hadde flere innslag og sammen med Mathilde og Marit framførte de en sang om bygden og bygdelaget. Bygdelaget serverte kaffe, brus og is.

Trimgruppe
Vi har i flere år hatt volleyballtrim for vokse, men trimmen for de unge måtte vi avslutte. Det positive er at flere av de unge har fortsatt, men nå sammen med voksne. Normalt har det vært mellom 7-12 mosjonister hver gang. Vi har tatt i bruk SMS for å samle mange nok.

Fakkeltog
Tradisjonen tro plasserte vi juletre med lys både på Rød, Veland og på Strandatun. Selv om været var bedre enn i fjor, var det i år færre fakkelbærere. Vi lykkes ikke å få hornorkester og måtte bruke lydanlegget våt til julemusikken. Som året før hadde vi julekafé inne, i år med julenisse som ville ha nissetegninger av barna.

Søknad om kulturmidler
Som tidligere år, fikk vi 500 kroner i støtte av kommunen.

Leie av Strandatun
Bygdelaget har fast avtele med Stiftelsen om leie av Strandatun for kr 20 000 per år. Da har vi kunnet benytte huset fritt til alle arrangement og all aktivitet.

Dugnadshjelp
Vi har prøvd å få i stand et dugnadsutvalg for å lette behovet for hjelp ved arrangementer. Foreløpig har vi kun to på listen.

Støtte
I 2007 støttet vi søndagsskolen og barneforeningen Ving med 1000 kroner hver. Vi er blitt oppfordret til å støtte Ubåt-kampen og FAU søkte om midler til opprusting av uteområdet på Ostereidet skole med lekeapparater. Styret har valgte å begrense det vi støtter, til vårt eget lokalmiljø. Økonomisk støtte til miljø og saker utenfor vårt geografiske område på Stranda, er oppgaver utenfor lagets formål i følge vedtektene, slik styret ser det.

Gangveier
Forsikringsselskapet inviterte alle til å søke midler gjennom prosjektet ”Trygg vei hjem” fra Gjensidigefondet. Vi utarbeidet et forslag med sammenhengende gangvei fra Hosøyveien og til Toft, i alt 7 del-stier. Vi søkte om midlet til minst en av gangveiene og fikk innvilget søknaden med kr 150 000,- som var en relativt stor sum. Først prøvde vi å få i stand avtale med grunneierne på strekningen Nedreås – Askelandsvåg, men terrenget var litt komplisert og strekningen var trolig i lengste laget til å kunne fullføres med midlene vi hadde fått. Vi er nå i kontakt med grunneier på strekningen Stølen (Veland) og til Strandatun (Øvreås). Avtaler både med grunneiere og kommunen må være på plass i løpet av våren, om vi ikke skal tape midlene vi har fått tildelt.

Internettsider
Bygdelagets sider på http://stranda.ostereidet.no har økt både i innhold og bruk. I alt er det nå rundt 70 innlegg inklusiv lysbildeserier og filmsnutter. Antall sideoppslag de siste månedene har vært mellom 600 og 1000.

Årskalender
Vi har laget kalender for 2008 etter samme mal som året før, med hverdagsbilder fra Stranda. Over 40 kalendere ble solgt til kroner 100 per kalender og har resultert i et overskudd på noe over 1500 kroner.

Livbøyer
Bygdelaget har fått livbøyer fra forsikringsselskapet Vesta. Den ene henger nå på Hosøybroen og den andre på Nesbøkaien. Begge er montert av Stein og Anders Veland.

Turbok på Velandseggen
Ny beholder for turbok er kommet på plass på Velandseggen. Beholderen er laget og montert av Stein Veland.

Barnehageplassering
På initiativ fra Turid Hølleland, har bygdelaget engasjert seg i saken om barnehageplassering. Vi trykket opp og leverte ut flere hundre skriv for å samle underskrifter til fordel for å beholde barnehage på Ostereidet. Mathilde Fykse sammen med undertegnede, møtte personlig opp på ordførerkontoret, presenterte vårt syn på saken og overleverte omkring 160 underskrifter.

Gaver
Bygdalaget gir nå gaver til nyfødte Strandinger og blomster til jubilanter på 70 og over.

Medlemstall
Antall medlemmer i laget øker og har i 2007 vært 177 voksne og 59 barn

Bygdelaget, Stiftelsen og andre organisasjoner på Stranda er i godt gjenge. Det skjer noe i bygden, og det er positivt. Vi i bygdelaget må søke å lage kulturelle og sosiale møteplasser slik at vi fortsatt kan kalle oss en levende bygd.

Stranda 4. mars 2008
Thorleif Rødland