26 oktober 2008

Ny gangvei på Hølleland

Den gamle håndbygde steinbroen, like nord for bedehuset på Hølleland, skal komme til heder og verdighet om alt går etter planen. Broen må nok opprustes og sikres, men den er et klenodium som må fram igjen.

I dag var det befaring på Hølleland for å finne fram igjen den gamle strandaveien og gjøre den farbar som ny gangvei. Gangstiene på Øvreås, som vi lenge håpet og trodde vi skulle få bygget, viste seg til slutt å bli umulig å realisere av flere grunner. Det var da brukt lang tid på å få i stand grunneieravtaler både på denne strekning og strekningen Nedreås – Askelandsvåg, og det begynte å haste om Bygdelaget skulle få beholde de tildelte midlene på 150.000 kroner fra Gjensidigefondet. Steder med allerede etablerte veiretter, måtte derfor prioriteres.

De foreslåtte traséene for nye gangstier fra Hosøyveien i nord til Toft i sør, følger flere steder den gamle strandaveien. Hølleland er ett av stedene der det er naturlig å legge ny gangsti etter gamleveien. Her er allerede relativt tett bebygget, men forutseende grunneiere holdt av områder med veirett når tomter ble utskilt.

Samtlige berørte grunneiere på Hølleland har vært positive til gangstiprosjektet. Stien vil følge trasé for gamle strandaveien slik den er beskrevet i utskiftningen fra 1916 og er skissert på kartet. Når 150 meter ny sti er opparbeidet, vil hele lengden på gangveien, fra fylkesveien ved bedehuset i sør til veikryss mot Risperlen i nord, være nesten 400 meter.