15 mai 2008

Helhetsverkstedet

Fortsatt er det et yrende dyre- og fugleliv med et mangfold av arter i Lindås. Det er ikke sikkert det blir slik i framtiden om vi ikke tar vare på naturen. Naturvern handler gjerne om det å være klar over og ta hensyn til naturrikdommen i eget nærområdet.
Helhetsverkstedets oppgave er å kartlegge det biologiske mangfoldet og registrere biologiske viktige naturtyper og leveområdene til arter som Norge har ansvar for og til truede arter, særlig fugler. Verkstedet har et nasjonalt perspektiv, men arbeidet er i første omgang bergrenset til kartlegging av det biologiske mangfoldet i Nordhordland.
Helhetsverkstedet drives av Morten Wihelmsen som er 45 år og arbeider med natur og menneskers forhold til naturrikdommer i eget nærområde. Med støtte fra kommune og fylkesmannen, undersøker og registrerer han truede fuglearter og det biologiske mangfoldet i ulike områder i Lindås og andre Nordhordlandskommuner.
Kartet over viser det som hittil er registrert på Stranda. Vi ser at det på Toft er observert sjeldne fuglearter og at Rødland og utmarken i nord, er viktig for mage arter. Både fjorden og holmene som hører til Rødland og Gjelsvik, er spesielt viktig for sjøfugl. Langs hele Stranda er det lommer av edelløvskog eller store edelløvtrær slik som ask og eik, og i mange fuktige bekkedrag er det områder med svartor.
Kartet er utsnitt av et større kart for hele Lindås, men Morten har planer om å lage eget detaljkart for Stranda. Han håper å komme i dialog med folk på Stranda, slik at han kan få svar på spørsmål som for eksempel: Hvor synger kattuglen? - Hvor hekker det terner? Hvor mange stær hekker på Stranda? Har noen sett vandrefalken på Stranda? Er det spetter på Stranda? Og han har mange andre spørsmål. Les mer om resultatene på Helhetsverkstedet.


Morten Wilhelmsen har nylig engasjert seg i debatten om høyspentlinjer over Radøy og Lindås. Ifølge avisen Strilen, frykter Wilhelmsen at mange fugler skal stryke med dersom terrenget blir delt av over tjue meter høye master og ledningar med elektrisk spenning på 300 kilovolt. Les mer i avisen Strilen.