18 juni 2008

Kongens fortjenestemedalje til Einar Helland

Foto: Einar Helland, alltid engasjert historieforteller. Her fra 100-års jubileet til bedehuset Bethania.

Stranda Bygdalag fikk nylig brev fra Fylkesmannen i Hordaland som kunne opplyse at Einar Helland mottar Kongens fortjenestemedalje i sølv. Han mottar medaljen for sin innsats for kultur, og sosiale og samfunnsbyggende arbeid både som lærer og rektor og gjennom kommunale verv, samt innsats i frivillige organisasjoner.

Helland har i hele sitt yrkesaktive liv vist et klart ønske og har hatt en inspirerende vilje til å tjene og motivere folket på Stranda. Som rektor for barneskolen i egen bygd, var han et naturlig midtpunkt og en leder blant bygdefolket. Hans dype omsorg for bygd, kommune og folket som bor her, førte til at han påtok seg med glede mange oppgaver på fritiden til stor nytte og glede for alle.

Einar Helland har til sammen omkring 35 års tjenestetid i skolen, fordelt på skolekretsene Rødland/Rød, Austfjorden, Austfjorden/Lygra, Hindenes og Stranda hvor han var rektor i 23 år i perioden 1967-90. Han har hatt flere verv i kommunen og har deltatt særlig aktivt i frivillige organisasjoner og lokale/regionale prosjekt. Han var medlem av kommunestyret i fire perioder, medlem og leder i skolestyret/ Undervisningsutvalget i 19 år, og han har vært formann i både Helse- og Sosialstyret, Kulturstyret og Eldrerådet.

Helland er en kapasitet når det gjelder å få fram gammelt kulturstoff og har vært involvert i flere lokalhistoriske bøker. Han var pådriver for å starte Nordhordland Folkeakademi som hadde som formål å etablere arbeidsplasser.

Utdelingen av medaljen vil skje 31. august på en tilstelning i Strandatun.
Stranda Bygdalag gratulerer med tildelingen.